Followers

Wednesday, July 21, 2010

HUKUM MEMBINA BINAAN DI ATAS KUBURAN


Adapun binaan di atas kubur seperti yang banyak kita saksikan sekarang seperti Tajsis kubur ( membina tembok dinding dikeliling kubur), dinding pagar dan sebagainya, tulisan ayat-ayat suci al-Quran dan lain-lainnya adalah antara perkara yang diharamkan.

DALIL :
Hadith Nabi saw riwayat Jabir rh :
“Rasulullah saw menegah dari mengecat kubur dan duduk diatasnya serta membina binaan diatasnya” (atau menambah2 ketinggiannya), (atau menulis keatasnya)
(Hadith Riwayat Imam Muslim)

Dan membawa bunga-bungaan / jambak-jambak bunga dan seumpamanya bersama jenazah adalah diharamkan yang telah menular dikalangan orang-orang Islam kerana mengikut adat-adat orang kafir dan melayu kuno dalam upacara-upacara jenazah mereka. Juga kerana perbuatan tersebut boleh mensia-siakan harta tanpa faedah dan memberi makna bermegah-megah dan berbangga.

manakala hukumnya adalah haram jika kubur dibina menggunakan marmar (marble), dan seumpamanya, kerana amat berlawanan dengan ajaran Rasullulah juga kerana terdapat pembaziran harta yang ditegah syarak serta terdapat sifat bermegah dan menunjuk yang amat dimurkai oleh Allah.

Ali bin Abi Talib radhiyallahu'anhu berkata kepada Abi Hayyaj Al-Asadi.

Wallahua'lam......

sumber dipetik dari : ohtidak.com & zaimhilmi.blogspot.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...